Terapia prin joc ...
De cele mai multe ori în terapia copiilor se folosește Terapia prin joc, asta pentru că este posibil ca în general copiii să nu fie capabili să-și proceseze propriile emoții. Deși poate părea un timp de joacă obișnuit, terapia prin joc poate fi mult mai mult decât atât.
Un psiholog instruit poate folosi timpul de joacă pentru a observa și a obține perspective asupra problemelor copilului. Psihologul îl poate ajuta apoi pe copil să exploreze emoțiile și să facă față traumelor nerezolvate. Prin joc, copiii pot învăța noi mecanisme de adaptare și cum să redirecționeze comportamentele nepotrivite.
În timp ce unii copii ar putea începe cu o oarecare ezitare, încrederea în psiholog tinde să crească odată cu trecerea timpului. Pe măsură ce devin mai confortabili și legătura lor se întărește, copilul poate deveni mai creativ sau mai verbal în jocul său. Potrivit organizației profesionale Play Therapy International, până la 71% dintre copiii trimiși la terapie prin joc pot experimenta schimbări pozitive.
Cu ce probleme se pot confrunta copii?
Întârzieri în procesul de dezvoltare a identității
Dificultăți și dizabilități de învățare
Tulburări alimentare
Probleme de identitate sexualăAdaptarea copilului la situații de viață stresante precum divorțul părinților, doliu, adaptarea la o altă școală
Fobii, Agresivitate.
Dezvoltarea abilităţilor de comunicare.
Dificultăți de relaționare cu colegii, prietenii, părinții
Desfășurare ...
Psihoterapia constă în o serie de întâlniri psihoterapeut şi copil/adolescent, după o programare prealabilă.
În general ședinţele de psihoterapie individuală au o durata de 50 de minute.
În funcție de preferințele dumneavoastră și specificul cazului, consilierea psihologică se poate realiza:
- față în față, la cabinet;
- online (videochat);
În funcţie de particularităţile cazului, sedința de psihoterapie poate să implice: copilul/ adolescentul, părinţii sau alte persoane relevante.
Implicarea terţilor se face doar dacă este necesar şi doar cu aprobarea părinţilor.