Îmbunătățiți-vă sănătatea mentală (Partea I)

Post Title

Ce sunt undele cerebrale?

Sănătatea dumneavoastră mentală influențează modul în care gândiți, simțiți și vă comportați în viața de zi cu zi. Vă afectează capacitatea de a face față stresului, de a construi relații și de a vă recupera după eșecurile sau greutățile întâmpinate. A fi sănătos din punct de vedere mental sau emoțional înseamnă mult mai mult decât a fi lipsit de depresie, anxietate sau alte probleme psihologice.

Cum ar fi totuși dacă ar exista o modalitate de a ajunge la sursa emoțiilor și gândurilor noastre - creierul - și de a-l controla astfel încât să putem obține starea mentală dorită sau să reducem stresul?

Controlul minții?... Sună mai degrabă a literatură science-fiction decât realitate, dar, de fapt, se referă la schimbarea sau la întărirea tiparelor de unde cerebrale dorite.

1. Deci, ce sunt undele cerebrale și cum le măsurăm?.

La baza tuturor gândurilor, emoțiilor și comportamentelor noastre se află comunicarea dintre neuronii din creier (o clasă de celule specializată pentru sistemul nervos, adaptată la recepționarea și transmiterea informației). Comunicarea lor are loc prin impulsuri electrice care, sincronizate, creează undele cerebrale. Aceste unde pot fi detectate cu ajutorul unui electroencefalograf (EEG) - un aparat care înregistrează biocurenții câmpurilor transcraniene și forma grafică a acestora în timp, sub formă de unde. Intervalul de frecvență astfel obținut (unitatea de măsură a frecvenței este Herz-ul [Hz] și reprezintă numărul de evenimente repetate într-o secundă), determină tipul de undă.

2. Câte tipuri de undă există.

Undele au forme diferite în funcție de ceea ce facem și ceea ce simțim în momentul înregistrării. Putem spune că „generăm” 5 tipuri de unde (5 frecvențe) diferite, toate fiind prezente în același timp, dar numai una este dominantă. Această undă dominantă și caracteristicile sale sunt cele care determină starea noastră actuală de conștiință. Cele cinci tipuri principale de unde cerebrale sunt: alfa, beta, gamma, delta și theta, fiecare tip de undă fiind asociat cu o stare de spirit diferită.