Există o legătură între undele cerebrale și sunetele ambientale?
Da, există o legătură între undele cerebrale și sunetele ambientale. Această legătură este cunoscută sub numele de "răspuns al creierului la sunete" și nu este un domeniu nou de cercetare.
Încă din 1839, Dr. Heinrich Wilhelm Dove, un fizician prusac, a descoperit că, atunci când se ascultă tonuri cu anumite frecvențe se pot antrena de fapt tiparele electrice din creier pentru a rezona în tipare foarte specifice, numite stări de unde cerebrale.
Ultimele două decenii au fost marcate de un interes științific uimitor pentru acest domeniu de studiu care a transformat lumea, punând bazele sutelor de studii efectuate de atunci, sporind nespus de mult semnificația și importanța acestei tehnologii.
Prin urmare, există o interacțiune complexă între sunetele ambientale și activitatea cerebrală, și acest lucru a fost studiat în detaliu în domeniul neuroaudiologiei. Folosirea sunetelor ambientale pentru a influența starea mentală și emoțională a oamenilor este un subiect de cercetare și dezvoltare în domeniul terapiei sonore și al muzicoterapiei.
Deci ... cum funcționează?
Când sunetele ambientale, precum muzica sau alte sunete (sunetul apei curgătoare), ajung la urechea noastră, acestea sunt prelucrate de către creier în moduri diferite în funcție de caracteristicile sunetelor. Anumite sunete pot stimula creierul într-un mod care influențează starea de spirit, concentrarea, relaxarea sau chiar somnul. Aceasta se datorează creierului nostru care reacționează la sunete prin modificări ale undelor cerebrale.
De exemplu, sunetele lente și liniștitoare, cum ar fi sunetul valurilor oceanului, pot contribui la reducerea stresului și la inducerea unor stări de relaxare, și acest lucru poate fi observat în modificări ale undelor cerebrale. Aceste sunete pot stimula producția de unde cerebrale alfa și theta, care sunt asociate cu starea de relaxare și meditația.
Pe de altă parte, sunetele rapide și ritmice, precum muzica energică, pot influența undele cerebrale beta, care sunt asociate cu starea de vigilentă și concentrare.
Creierul dumneavoastră are celule nervoase care emit semnale electrice zi și noapte, formând aranjamente distincte numite modele de unde cerebrale. Aceste tipare extrem de unice sunt strâns legate de gândurile, emoțiile, stările de spirit, chimia biologică, de tot ceea ce faci și, de fapt, de tot ceea ce ești.